26 decembrie 2008
Credite scumpe
Vorbeam cu ceva timp in urma cu un prieten despre creditele fara discernamant. Am ajuns la momentul acela in care oamenii incep sa realizeze ca un credit luat pentru o placere de moment costa prea scump. Ma refer aici la credite de consum.
16 decembrie 2008
Theodor Stolojan
Am o oarecare antipatie instinctiva fata de Stolojan. Cand am vazut ca a fost desemnat sa alcatuiasca noul guvern dupa aceste alegeri m-am gandit ca indiferent de simpatia sau antipatia mea pentru el, e posibil sa fie un prim-ministru bun. Aveam in vedere comportamentul si deciziile care le-a luat data trecuta cand a fost in fruntea guvernului. Cand am aflat ieri ca a depus deja demisia, dupa doar cateva zile am avut o senzatie de scarba. Nu pentru ca a luat aceasta hotarare. Pentru ca nu a explicat-o plauzibil asa cum era normal sa faca un om care cu cateva zile in urma isi asumase sarcina sa conduca un guvern al unei tari intr-o perioada de criza mondiala.
Cum sa respect un asemenea om care da declaratii politice cand iese din apa la mare sau se joaca cu functia de prim-ministru si mai ales dupa ce citesc: "Nu mai dau nici o declaraţie, nu am de adăugat nimic în plus în acest moment, deci nu mai am nimic de adăugat. Vă rog să mă înţelegeţi.(Adica noi cetatenii de rand ce sa intelegem ?) Cândva mai târziu voi mai da o serie de explicaţii", a declarat astăzi Theodor Stolojan, după ce a fost întrebat de reporteri care este motivul pentru care a renunţat la nominalizarea la funcţia de premier.
Sau cum sa ma simt reprezentat de un mascarici ca Basescu in calitate de presedinte?
E inutil sa mai pretindem responsabilitate de la oameni care nu spun ce urmeaza sa faca pentru cetateni ci vorbesc doar de negocieri de parca ministerele ar fi o marfa.
03 decembrie 2008
Alegeri parlamentare 2008
Au trecut si alegerile. Rezultatele nu multumesc pe nimeni din cat am inteles. Schimbarea care trebuia sa se produca cu votul uninominal a scos la iveala alte amanunte. In acelasi timp partidele vor face o majoritate de compromis (adica troc) ca sa poata guverna. Vorbesc doar de algoritmi si paiul din ochiul altuia. Din exterior privind numai PNL pare sa faca afirmatii coerente. Adica se aliaza cu oricine este dispus sa mearga pe linia trasata de ei. Conditia ciudata este ca liberalii vor sa fie tot Tariceanu Prim-Ministru. Aici este mult de comentat. La alegeri in schimb am observat un lucru. S-a votat candidatul si nu partidul. Dar eu ca alegator nu as fi votat candidatii din colegiul meu. Fie ca nu ii cunosc, fie ca nu imi inspira incredere. Zicea Silviu Prigoana zilele trecute ceva interesant. Daca te duci sa votezi si nu vrei niciunul din candidati, ar trebui sa mai fie optiune de tipul "NICIUNUL" Si daca mai mult de 30% au zis asa, se propun alti candidati pentru colegiul respectiv si se refac alegerile. Oare de ce nu le trece si asta prin minte ? In felul acesta alegatorii ar vota un candidat de care se simt reprezentati. La colegiul meu era una Didina NUSTIUCUM de care nu am auzit in viata mea. Daca persoana nu are si un pic de notorietate .... oare cine o va baga in seama. Sau poate e un joc al calculelor.
22 noiembrie 2008
Violenţa in şcoală
La un moment dat a aparut un articol scris de Monica despre un coleg cu care avea un conflict. Conflictul se pare că s-a rezolvat ca între colegi. In continuare însă atitudinea războinică se manifesta la fiecare dintre elevi. Nu înţeleg unde se află sursa acestui comportament. O explicaţie am găsit-o pe un blog. Pentru că mi-a plăcut articolul, am cerut permisiunea de a introduce câteva citate aici.
Jamilla spune: "aceste comportamente îşi au rădăcinile - majoritatea! - în educaţie, traume personale, emoţionale, lipsuri şi frustrări sau, pur şi simplu, teribilism".
Din alt punct de vedere, cred că acest comportament este expresia exemplelor pe care copiii le au în comportamentul şi/sau povestirile si atitudinile părinţilor. Deasemenea frustrările copiilor îşi găsesc locul la şcoala, unde ei se pot considera independenţi, fără a avea controlul părinţilor. Socializarea si apropierea între doi colegi nu mai înseamnă în acest moment interesul comun pentru o activitate sau alta ci se limitează la interese materiale imediate.
Tot Jamilla spune: "voi aţi observat că generaţiile actuale sunt mai tupeiste? Că se ajunge la prea multe rahaturi? Dar parcă prea prea... ok, sunt de acord să-ţi susţii punctul de vedere, dar civilizat şi nu apelând la mijloace justiţiare violente şi inadecvate"
Sper ca cititorii articolului de faţă să se gândeasca un moment la efectele comportamentului pe care il au zi de zi.
31 octombrie 2008
O mica excursie
Am fost intr-o mica excursie in Italia zilele trecute. Am ajuns pe la San Daniele nel Friuli ca etapa obligata. Nu de alta dar am vrut sa ma asigur ca stiu oamenii aia sa faca prosciutto tot asa de bun ca de obicei. Am vizitat si un parculet natural intre Monfalcone si Trieste unde se afla "Cararea lui Rilke". Absolut superb.
20 septembrie 2008
Tuning la masini
Calatoream dinspre Brasov catre Predeal cand am observat un afis destinat reducerii accidentelor de cirulatie cu o reclama interesanta: "Tuning asigurat de viteza excesiva" si alaturi poza unei masini distruse intr-un accident. As da un premiu celui care a avut ideea. Imi pare rau ca nu am reusit sa-i fac si o poza decenta.
Afisul este dupa Predeal in a doua sau a treia curba pe peretele din dreapta catre Brasov.
15 septembrie 2008
Opinii despre Romania
Vad tot felul de pareri despre ceea ce nu merge in Romania. Varii pareri de la persoane care au emigrat si care s-au intors in vacanta in tara. Nu pot fi de acord cu toate si in acelasi timp nici nu pot sa scriu cat as vrea din lipsa de timp.
Eu nu dau sfaturi de la distanta. Am stat 6 ani afara dar acum locuiesc in continuare in insuportabilul Bucuresti din motive obiective. Ma doare ca este perceput ca o cocina. In acelasi timp, calatorind destul de des in tari civilizate ma straduiesc sa imbunatatesc ceva aici fara a injura prea tare pe nimeni. Dupa parerea mea pestele de la cap se-mpute. Asta e unul dintre motivele pentru care Bucurestiul este asa. Cum te simti ca bucurestean cand o masina cu B-nustiucat-DEP arunca scrumiera si gunoiul pe geam in plin trafic? Sau cand vezi vreo "vedeta" ca se comporta ca o necioplita cand la TV nu este in stare sa formuleze trei fraze succesive coerente. Cine sa dea exemplele ? Eu ca simplu cetatean pot sa dau exemplu angajatilor si familiei. In plus ce-as putea face ? Greva foamei ?
28 august 2008
Campania democrata
Citesc articolul lui stash dintr-un hotel de langa Kansas City exact dupa ce am vazut discursul lui Bill Clinton. Diferenta abisala intre noi si ei este ca dupa discursurile impresionante, regizate, aplaudate, politicienii nu uita chiar tot ce au promis si nici nu se cearta pe ciolan imediat dupa ce s-au agatat de el. Sunt uimit si impresionat de atitudinea democratilor. In acelasi timp vad ca toti politicienii romani odata ce au urcat intr-un scaun din Parlament, se transforma si nu se mai intreaba de ce au ajuns acolo.
22 august 2008
milionarul pseudomioritic
Ajung azi de la Fluture pe la unu' care vinde reteta succesului in carti. Insinueaza ca poti deveni milionar, asa in cuvinte multe si fara fond. Cea mai tare afirmatie ? "Impreuna cu sotia am inceput sa investim in proprietati imobiliare, pornind cu un capital propriu format din 1000 US$ (nici mie nu-mi vine sa cred! nici mie), restul fiind imprumutat (pina la 2500 de Euro)." Macar zii in ce an insemnau ceva 1000 USD in imobiliare ca sa stim ce am pierdut!
Sunt ingrijorat de faptul ca cineva cu un grup redus de neuroni la mansarda ar putea crede ce zice domnul pe acolo. Mai rau. Ar putea indruma si pe altii.
Am mai citit ceva gogonat: "Un lucru pot sa va asigur. SI OAMENII CINSTITI POT DEVENI MILIONARI IN ROMANIA!" Trebuie sa schimbe furnizorul, e clar.
14 august 2008
Kilometrii multi
Citesc azi la favit.weblog.ro ca e o persoana care a facut 1.000.000 km (un milion) in patru ani cu o masina. E absurd ce zice nenea ca a mers cei 680 km pe zi in medie. Nici macar un sofer de tir nu parcurge acesti kilometri si nici masina. Un sofer de tir profesionist parcurge cam 240.000 pe an. Tractorul poate parcurge intradevar si 600.000 daca e utilizat de mai multi soferi. La o socoteala simpla, daca se scad un minim numar de zile in care s-a facut revizie la vehiculul in cauza e ca si cum service-ul la care merge domnul are dexteritatea unui stand de formula 1.
Din experiente traite, pot spune ca am parcurs cu o Lancia Thema din februarie 1998 pana in martie 1999 105.000 km mergand la fiecare 2-3 zile de la Bucuresti la Craiova (460 km /zi minim) plus un drum in Italia (Bucuresti Milano si retur) aproape 4500 km. Dar cand s-a sfarsit istoria asta, eram eu primul care avea nevoie de reparatii capitale nu masina. Probabil ca aberatia cu pricina, in lipsa a cine stie ce situatie speciala in care s-au parcurs km, e destinata sa atraga atentia asupra skodei. Si apropo de Octavia: dupa parerea mea, care am fost cu o Octavia pana la Milano prin 2004, este incomoda la drum lung si cam instabila la viraje.
13 august 2008
Punct de vedere
Citesc la stash un articol despre imaginea pe care o au strainii despre tara noastra. Ca de obicei, stash pune punctul pe "i" sperand sa il auda si cei care ar trebui nu numai cei ca mine care sunt de acord cu el.
Interesanta abordarea. Considera ca romanii care merg in strainatate nu au acel simt patriotic de a arata partea plina a paharului pentru ca sunt prea afectati de partea goala. Multi nu reusesc sa puna intr-o lumina favorabila. Cunosc spre exemplu un milionar de carton cu S-Klasse care desi a trecut de multe ori catre Poiana Brasov nu s-a oprit niciodata la Biserica Neagra care presupune un ocol de 5 minute. Sau la Muzeul Ceasului din Ploiesti. In schimb va enumera fara dificultati localurile, prostituatele, smecherii din Poiana Brasov si ce timp "a scos" el pana acolo. Iar daca ii vorbesti de manastirile din nordul Moldovei are impresia ca trebuie sa treaca Muntii Urali ca sa le viziteze. Ce sa mai vorbim de omul din clasa medie care abia ajunge sa isi faca un concediu.....
11 august 2008
Limba latina
Am citit un articol la Denisa si am fost revoltat ca si ea. Comentariul as putea zice ca fuse cam lung dar as mai fi avut de scris destul. Iata ce am zis:
Limba latina, asa cum spune Lovinescu, poate ajuta la cimentarea valorilor morale ale individului macar prin multe proverbe care in latina suna expresiv precum si prin aruncarea unei priviri catre stramosii romani. Ce au facut romanii acum 2000 ani este impresionant oricum, chiar nestiind multa latina. In acelasi timp toata lumea zice ca programa este incarcata. Cine spune asa ceva este un iresponsabil. Inainte de revolutie se studiau mai multe materii, 6 zile pe saptamana nu 5 si scoala se facea cu constiinta unui viitor mai bun. Azi, elevii termina cu mari chinuri un paduchios de liceu in care ajung sa bata profesori, sa faca sex oral prin wc, sa copieze pe rupte, sa faca schimb de ID-uri de hi5 sau similar. Dupa acest supliciu, cumpara in doi-trei ani o bucata de hirtie (a se citi diploma) si se mira ca nu ii angajeaza marile companii la care “aplica” cu inconstienta impostorului. Se vede dupa hemoragia de avocati, economisti si specialiti agramati in comunicare care pretind sute de euro salariu fara o minima pregatire.
Ca sa ii raspund lui Calin Bicazan, chiar de nevoie spirituala duce lipsa invatamantul. Pe bancile scolii se formeaza personalitatea viitorului cetatean. Fara valori morale sanatoase vom fi o adunatura de vite peste ani. Multumita articolelor de acest fel puturosii vor tipa mai tare si eventual ar trebui sa se treaca clasa doar trecand prin fata gardului scolii.
Sau sa introducem materii optionale, adica sa substituim limba romana cu concursuri de injuraturi in ordine alfabetica, matematica cu cumparaturile la mall, educatia fizica cu discoteca samd ?? Nu propavaduiesc sistemul “multilateral dezvoltat” pe modelul comunist ci construirea unui esafodaj minimal de cultura fara de care un adolescent nu va avea discernamant ca adult. Mai bine scriai ce ar trebui sa se faca la scoala in plus fata de putinul aproape inexistent care se face acum.
Ca sa fiu in ton ERRARE HUMANUM EST SED PERSEVERARE DIABOLICUM
Etichete:
denisuca,
invatamant,
latiana,
scoala
Abonați-vă la:
Postări (Atom)